marți, 29 septembrie 2009

Psihologia iubirii: Trasaturile pasiunii

Cand te indragostesti, este ca si cum ai cadea accidental dupa ce ai alunecat pe o coaja de banana. Nu esti pregatit dinainte pentru ce o sa urmeze si totul se petrece cu o repeziciune care scapa controlului. Nu intamplator, in franceza si in engleza se folosesc pentru “a se indragosti” verbele “tomber amoureux” si “to fall in love”.

Desi starea de indragostire este una complexa, ea poate fi recunoscuta prin cateva trasaturi specifice:

Rapiditatea si imprevizibilitatea
Atractia pentru o persoana anume demareaza rapid si incontrolabil

Existenta unui obiect al iubirii
De obicei o persoana de sex opus, fata de care indragostitul simte o atractie globala, care este insa orientata sexual. Aceasta persoana este perceputa ca fiind “atragatoare” prin anumite trasaturi fizice, intelectuale si comportamentale. Se oserva adesea o oarecare asemanare intre parteneri, ceea ce demonstreaza importanta afinitatilor in stabilirea relatiilor de dragoste si prietenie. Dar cel mai des, farmecul si unicitatea obiectului iubirii tine de un ansamblu dificil de analizat. De aceea dragostea este adesea comparata cu o magie care apropie doi oameni.

Tensionarea rapida
Prezenta persoanei iubite sau numai gandul la ea declanseaza rapid o stare de tensiune si o atractie erotica, de cele mai multe ori inexplicabila din punct de vedere rational. Nu intamplator se spune ca “dragostea are ratiunile ei, pe care ratiunea nu le cunoaste”.

Implicarea privilegiata si exclusiva
Relatia cu persoana iubita devine in scurt timp una privilegiata, chiar exclusivista. Celelalte relatii (de munca, de prietenie, familiale) trec pe plan secundar. Cei doi isi continua relatia chiar in profida constrangerilor sociale, profesionale, culturale, religioase, etc. daca acestea exista

Dorinta ca sentimentele sa fie reciproce
Indragostitul are permanent in minte imaginea persoanei iubite, se simte frustrat cand nu este cu ea, este puternic atras spre ea, reactioneaza rapid la contactul cu ea si - pentru ca apropierea sa se poata produce - e nevoie ca sentimentele lui sa fie impartasite si de cealalta persoana

Idealizarea fiintei iubite
Persoana iubita apare in imaginatia indragostitului idealizata. De aceea se spune ca “dragostea este oarba”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu