Analiza functionala a unui comportament dezadaptiv : limbaj vulgar obscen
Persoana cu un asemenea comportament negativ foloseste un limbaj vulgar, obscen la scoala, pe strada si acasa. Provine dintr-o famile,unde parintii nu se inteleg,nu se respecta reciproc,cu toate ca au N venituri care le-ar permite un trai decent,din cauza unor cheltuieli iresponsabile ei tot timpul au mari probleme financiare. La servici se manifesta prin acest limbaj atat in timpul pauzelor cat si in timpul programului.
Vorbeste astfel in prezenta colegilor, parintilor,prietenilor si fratilor.In schimb evita acest limbaj in fata directorilor, si a politiei persoanele autoritare.Acest comportament este unul in exces, care persista de mult timp la aceasta persoana si se manifesta cu o frecventa foarte mare.Aproape nu exista propozitie de-a lui in care sa nu apara un cuvant obscen.Daca apreciez dimensiunea gravitatii acestui comportament negativ pe o scala de la 1 la 5, fara ezitare o pot aprecia cu nota 5, fiind de o intensitate maxima.Cateva dintre consecintele imediate ale acestui comportament negativ ar fi: popularitate in randul colegilor si prietenilor ,chiar admiratia din partea unora, persoana in cauza isi satisface orgoliul personal si se impune ca leader in fata unui grup. Acest comportament este intarit pozitiv, prin folosirea limbajul obscen persoana primeste un beneficiu, admiratia celorlalti. Nu foloseste insa limbajul obsecen in preajma politiei sau directorilor de firma unde lucreaza de frica pedepselor.
Pe termen lung insa conscintele acestui comportament sunt mai grave: persoana va fi izolata in timp,va fi penalizata drastic mai tarziu prin diferite etichetari stigmatizari,va constata cu stupoare cat de greu se poate debarasa de aceste etichetari. Pentru ea recompensele imediate(aprecierea grupului de prieteni colegi de munca) sunt mai influente decat pedepsele amanate.
Am putea reduce acest comportament prin identificarea catorva comportamente alternative.Il convingem si il delegam sa organizeze un grup unde el sa fie lider (pt ai satisface acest orgoliu personal) dar acest grup sa participe la o discutie despre literatura de exemplu unde se cere o exprimare cat mai plastica.
In felul acesta vom realiza extinctia comportamentului prin inlaturarea contingentelor.
Persoana invata ca limbajul vulgar nu ii poate oferi aprecierea celorlalti (din moment de este desemnat ca lider in grup).
Pe langa inlaturarea contingentei se adauga astfel si o noua situatie de invatare.Prin folosirea unui limbaj adecvat, plastic persoana este recompensata prim recunoasterea si respectul celorlalti participanti.
Astfel nou comportament este adoptat prin extinctia vechiului comportament dezadaptiv si prin intaririle pozitive care forteaza noul comportament adaptativ.
Limbajul vulgar este si o refulare a frustrarilor de zi cu zi...si daca stai sa analizezi injuraturile unui om vei vedea ca exact acolo are el problema...
intr-adevar, multi dintre noi injura si vobesc vulgar dupa o zi plina de probleme, de nervi...dar tot mai des intalnim persoane care parca s-au nascut cu aceste cuvinte, care iti dau impresia ca poate primul lor cuvant nu a fost chiar mama...pentru mine personal, un astfel de limbaj da dovada si de putina incultura pentru ca este necesar sa stii sa vorbesti in orice tip de situatie si nu tot timpul poti vorbi la fel ca si cand vorbesti cu prietenii tai
RăspundețiȘtergereStii care e ipocrizia? Ca baiatul care a scris articolul asta a injurat si el de n ori in viata. Ia contact cu diversi, din ce medii vrei tu... de la REBU pana la Academia Romana... toti iti pot spune un banc porcos, toti injura cand se enerveaza.
RăspundețiȘtergereDa, sunt de acord, te adaptezi in funtie de grup, ok.
Cat despre politie... hai sa fim seriosi. Astia nu-s constienti ca 90% din barbati si probabil peste 50% din femei vorbesc vulgar in multe situatii? Cand ai 5 colegi, in care se vorbeste liber... vulgar sau nu... cine mai e lider? Cine pe cine penalizeaza?
Dupa cum vezi, n-am folosit niciun cuvant vulgar. Ingerule... asta ma face cult sau incult?
@ingeras:scumpica,un astfel de limbaj nu da dovada neaparat de incultura...poate reflecta traume,frustrari din copilarie,refularea frustrarilor de peste zi,etc!datorita lipsei afectivitatii materne(de regula) ei simt nevoia de a capta permanent atentia celor din jur...
RăspundețiȘtergere@No Mo':apreciez limbajul tau;)
RăspundețiȘtergere@No Mo' ca sa nu zici acuma ca sunt rea:))
RăspundețiȘtergerehai ca glumeam acuma
pai ai reusit sa iti spui parerea efectiv fara sa ai nevoie sa introduci un cuvant vulgar ca sa te afirmi, ceea ce eu cred ca e de apreciat:D
@Ruxandrica :*:*:* lasa ca ma fac eu mare :)) si o sa invat mai multe la facultate la psiho :p
si eu am nevoie de un sfat;vreau sa inteleg o persoana apropiata,care injura si vorbeste vulgar din doua in doua cuvinte;cine ma poate ajuta?
RăspundețiȘtergere